Är aktier och obligationer samma sak?

stocks and bondsDet är många som inte vet ett dugg om vad aktier egentligen är. Det är alla de människor som inte har sett till något annat i livet än att spara sina pengar på banken. En del av dessa har bara ett lönekonto, medan andra har utökat detta med ett kopplat sparkonto till sitt lönekonto. För dem låter allt som har med aktier att göra precis likadant. Här handlar det om att satsa pengar som de har en risk att förlora och därför har intresset för detta helt och hållet raderats från deras medvetande. För en del är också talet om aktier och obligationer det samma, vilket det definitivt inte är.

När det gäller aktier så är detta ett värdepapper som är förknippat med ett företag, där värdet på detta papper beräknas på hur bra det går för företaget. Här löper du som satsar dina pengar alltid risken att du kan förlora delar av ditt kapital om du inte har den kunskap och den kännedom som krävs. Även om du har kunskap och kännedom kan du givetvis förlora då inget på denna marknad är garanterat. När det gäller obligationer är det en helt annan sak, där du kommer att få en garanti på en minsta vinst på utsatt antal år.

Obligationer är något som ställs ut av den svenska staten. Här kan det exempelvis gälla en investering på fem eller tio år. Efter detta är du garanterad att få en minimal vinst, vilken förvisso kan bli högre om det har gått bra inom det område som obligationerna var utställda på. Under tiden du har dina obligationer har du chansen att tjäna ännu mera, då det hela fungerar som ett lotteri där dina obligationer är lottsedeln. Det bästa är att du inte kan dra en nitlott med obligationer då du alltid står som vinnare när perioden är över.