Köpa aktier

Aktiehandel är förknippade med en viss mystik. Att det är en svart konst där skickliga traders köper och säljer rätt aktier vid rätt tillfälle för att tjäna pengar. En värld där man kan tjäna pengar om man är skicklig. Detta är dock långt ifrån sanningen. Det är sant att man kan tjäna mycket pengar på aktier om man är en skicklig handlare men man behöver inte vara en skicklig handlare för att tjäna pengar.

Att köpa och investera i aktier är mycket enkelt. Vem som helst kan köpa och tjäna pengar på aktier. Om du kan handla online så kan du köpa och sälja aktier. För att kunna handla aktier behöver du ett konto hos en mäklare.

Mäklare

Det finns ett stort antal olika aktiemäklare på den svenska marknaden. Bland dessa mäklare hittar du de svenska storbankerna och en rad nätmäklare. Du kan läsa mer om dessa mäklare och var du skall tänka på när du väljer en mäklare här.

I de flesta fall är det enklast att handla med aktier direkt i sin nätbank. På detta sätt behöver man inte något speciellt aktiekonto utan pengarna dras direkt från ditt lönekonto. Detta är dock sällan det bästa alternativet eftersom nätmäklare ofta är betydligt billigare att använda och gör det därför lättare att tjäna pengar. Det finns också en rad fördelar med att separera sitt sparande i en annan bank ä nden  där man har sitt lönekonto. Detta förhindrar att man alltför lättvindigt spenderar pengar som var menade för aktieköp.

Jag rekommenderar att du väljer en nätmäklare som erbjuder gratis aktiehandel. Detta ger dig en bra start. Nätmäklare som låter dig handla helt gratis inkluderar Avanza och NordNet.

Hur köper man en aktie?

När du har ett konto hos en mäklare så är det mycket enkelt att köpa aktier. Du måste ha pengar på ditt konto för att kunna köpa aktier. Det är viktigt att veta att pengarna för ditt aktieköp ibland inte dras från ditt konto förrän tre dagar efter att du köpte aktier. Att du har pengar över på ditt konto innebär med andra ord inte att du kan spendera dem. Det kan vara pengar som du redan köpt aktier för. Detsamma gäller om du säljer aktier. Det kan ta tre dagar innan pengarna finns på ditt konto igen. Detta förhindrar dig inte från att köpa nya aktier för pengarna men det förhindrar att du tar ut dem eller spenderar dem på annat.

Det första du skall göra om du vill köpa en aktie är att navigera till aktien i mäklarens handelsplattform. Om du vet vilken lista aktier är listad på kan du klicka dig över till listan och sedan klicka på aktien. Detta öppnar en sida om aktien. Om du inte vet vilken lista en aktie är noterad på kan du istället använda plattformens sökfunktion för att hitta den och öppna sidan om aktien. Denna sida innehåller mycket information såsom aktiekurs, nyckeltal, orderdjup och mycket mer. Exakt vilken funktion du får tillgång till varierar beroende på vilken mäklare du använder.

Du kan nu klicka på köp knappen om du vill köpa aktier. Det öppnar en ny sida där du får ange hur många aktier du vill köpa, vilken kurs du vill betala samt vilken typ av order du vill använda. Att ange en max kurs som man vill betala kan vara bra men om man verkligen vill ha aktierna kan man välja att köpa till bästa kurs. Då köper mäklaren aktierna så snart som möjligt till det lägsta tillgängliga säljpriset. Denna funktion fungerar bra på de store börslistorna men kan vara dyrt att använda på mindre listor med litet utbud av aktier. Vilken typ av order du väljer att lägga spelar vanligtvis inte särskilt stor roll. Det kan dock vara bra att lära sig hur de olika typerna av ordrar fungerar så att du vet om det uppstår situationer när en viss typ av order är bättre lämpad än de övriga. När du har bestämt dig för hur många aktier du skall köpa, till vilket maxpris och etc klickar du köp. (I vissa fall måste du bekräfta informationen du har fyllt i). Du har nu lagt en köporder och mäklaren kommer försöka uppfylla denna så snart som möjligt.

I många fall så går din order igenom omedelbart men ibland kan det ta lite tid innan order går igenom. Detta kan t.ex. bero på fluktuationer i aktiepriset eller bristande utbud av aktier på marknaden. Det finns ingen garanti att mäklaren lyckas köpa de aktier du vill köpa. Om t.ex. kursen går upp över ditt maxpris så kanske du inte får några aktier. Beroende på vilken typ av order du valt är det möjligt att mäklaren lyckas köpa en del men inte alla av de aktier du vill ha. Om du inte vill att mäklarens skall köpa några aktier om han inte kan köpa alla du vill ha så är det viktigt att du väljer att lägga en fill or kill order.

Vilka aktier skall man köpa

Att veta vilka aktier man skall köpa är mycket svårare än att lära sig hur man köper aktier. Att välja vilka aktier man skall köpa behöver dock inte vara så svårt om man inte vill att det skall vara. Om man använder sig av en långsiktig investeringsstrategi där man investerar i väletablerade stabila företag så behöver det inte vara svårt att välja vilka bolag man skall investera i. I detta fall behöver man inte leta den bästa aktien att investera i utan väljer helt enkelt att köpa aktier i ett av de bolag som passar in i ens investeringsfilosofi. Man bör köpa in sig i många olika bolag för att sprida sina risker. Med en långsiktig strategi så behöver man inte heller oroa sig över att försöka köpa aktier vid exakt rätt tidpunkt. Det spelar ingen roll om man köper när aktien är som lägst eller säljer när den är som högst. Det enda som spelar någon roll är den långsiktiga trenden. Om en aktie går ner så kan detta vara ett tillfälle att köpa fler aktier för att sänka medelinköpspriset, något som ofta kallas att ”snitta ner sig”.

En långsiktig strategi är det bästa enklaste sättet att tjäna pengar på börsen. Mer aktiva filosofier låter dig tjäna pengar fortare men medför också större risk att du förlorar pengar. En långsiktig strategi är det enklaste sättet att bli rik över tid.