CFD certifikat

CFD certifikat är ett exotisk finansiellt instrument som gör det möjligt att tjäna stora pengar på små kursrörelser. Det är ett finansiellt instrument som är förenat med mycket hög riskfaktor. Du bör alltid undvika att handla med CFD:er om du inte förstår hur de fungerar. Att handla med CFD:er utan att förstå hur handel fungerar och hur man begränsar sin risk kan bli mycket dyrt. Det finns otaliga historier om investerar som har förlorat hela sin portfölj genom att investera i CFD certifikat.

Om du tar dig tid att lära dig hur man handlar med CFD:er på ett ansvarsfullt sätt så kan de vara ett mycket kraftfullt finansiellt verktyg som låter dig tjäna mycket pengar.

Hög risk

CFD certifikat är förknippade med mycket hög risk. Hur hög risk beror på hur stor hävstång du handlar med. En hävstång upp till x250 är vanligt när man handlar med aktiebaserade CFD:er. Detta innebär att alla kursrörelser i den underliggande aktier multipliceras x250 gånger i CFD:en. Om du t.ex. köper en CFD baserad på en aktie som går upp 1% i värde så tjänar du 250% avkastning på din investering. Om aktier å andra sidan går ner i värde så förlorar du 250% av din investering.

Du kan när du handlar med CFD:er förlora mer pengar är du har investerat. Det är med andra ord möjligt att förlora 1000 kr trots att man bara har investerat 100 kr. Du kan även förlora mer pengar än du har på ditt konto. Om du gör det måste du sätta in mer pengar för att betala din skuld till din mäklare.

I de flesta fall kommer mäklaren att stänga dina positioner om de pengar du har på kontot inte längre täcker dina positioner. Detta kallas för ett margin call. Det finns dock ingen garanti för att så sker och du kan om du har otur förlora många gånger fler pengar än du har på ditt konto. Även om mäklaren försöker stänga dina positioner genom ett marginal call finns det ingen garanti att de kan göra det innan ytterligare förluster uppstår.

Man måste därför vara mycket försiktig när man handlar med CFD:er. Det är viktigt att aldrig lämna positioner obevakade och att alltid använda en stop loss för att begränsa sin förluster. Jag rekommenderar att du lär dig så mycket som möjligt om riskhantering och hedging innan du börjar handla med CFD:er.

Hur mycket pengar kan man tjäna?

Det finns inga gränser för hur mycket pengar man kan tjäna när man köper ett CFD certifikat. En underliggande aktie kan teoretisk gå upp hur mycket som helst i värde och du kan därför teoretiskt tjäna hur mycket pengar som helst. Mer realistiskt så är det vanligare att en aktie går upp med 1-5% under en dag. Detta låter dig tjäna 250 – 1250% om du handlar med en CFD som har x250 hävstång.

Hur mycket man kan förlora?

Man kan förlora mycket pengar om man handlar med CFD:er. Man kan som sagt förlora mer än man investerar och mer än man har på sitt konto. Dina förluster är dock inte obegränsade utan det finns en maximal teoretisk förlust som man kan drabbas av när man köper en CFD. Detta beror på att en akties värde inte kan sjunka under noll. Du kan därför enkelt räkna ut din maximala förlust genom att multiplicera din investering med certifikatets hävstång. Om du t.ex. investerar 1000 kr i en cfd med x250 hävstång så kan du förlora 250 000 kr. Eller 25 000% av din investering.

För att du skall råka ut för en så stor förlust måste det underliggande instrumentet bli helt värdelöst. Detta är mycket ovanligt. Mer vanligt (men fortfarande ovanligt) är att ett bolag vinstvarnar och att aktien till följd av detta snabbt förlorar exempelvis 30% av sitt värde. Detta leder till en 75 000kr (7500% ) förlust om du investerat 1000 kr som i exemplet ovan.

Att handla med CFD:er

Det finns mycket du bör lära dig innan du börjar handla med CFD:er och jag hoppas på att publicera en artikel om detta snart. Målet i denna artikel är att exemplifiera riskerna med att handla med CFD:er. Om du vill handla med binära optioner är det mycket viktigt att du lär dig som mycket som möjligt om handeln innan du börjar handla. Detta inkluderar att lära dig om övernattningsavgifter och andra kostnader förenade med CFD handel. CFD:er kan vara ett mycket kraftfullt verktyg om du är en skicklig handlare men kan vara mycket farligt att handla med om du inte gör det. Om du vill lära dig mer om hur man handlar med CFD:er rekommenderar jag att du klickar här eller besöker denna engelska webbsida.

Är CFD handel en bluff

Nej CFD handel är inte en bluff. CFD handel kan vara ett mycket kraftfullt finansiellt instrument att ha i sin arsenal så länge man väljer att handla hos en seriös mäklare. Hos en mäklare som hedgar dina positioner på den öppna marknaden och som inte har något att tjäna på att du förlorar pengar utan som har allt att vinna på att hjälpa dig att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Med detta sagt så finns det bluff mäklare på marknaden som inte gör det utan som själva står som motpart när du köper en CFD. Mäklare som tjänar pengar när du förlorar pengar och som förlorar pengar om du tjänar pengar. Dessa mäklare har ett incitament att se till att du inte tjänar några pengar och du skall aldrig handla hos någon av dessa mäklare. Många av dessa mäklare är mäklare som också erbjuder (eller som tidigare erbjudit) handel med binära optioner och som nu försöker hitta nya sätt att lura till sig pengar.

Välj alltid en pålitlig etablerad mäklare om de vill handla med CFD:er.