Aktiemäklare

Det finns en stor mängd olika mäklare på den svenska mäklare. Bland dessa hittar man nätmäklare som Avanza, NordNet och Degiro samt alla de svenska storbankerna. En lite speciell mäklare är aktieInvest som låter dig köpa andelar av aktier. De flesta mäklare erbjuder handel med aktier på Stockholmsbörsen och USA börsen samt ett större antal andra internationella börser. Det är därför lätt att tro att det inte spelar så stor roll vilken mäklare man väljer att handla hos. Att man för enkelhetens skull lika gärna kan handla i sin internet bank. Detta är dock inte sant. Det spelar stor roll vilken aktiemäklare man väljer. Detta är extra sant för småsparare. Småsparare kan tjäna mycket mer pengar hos rätt mäklare än de kan hos andra mäklare.

Skilj ditt sparande från resten av din ekonomi

Jag rekommenderar att du inte handlar med aktier hos samma bank där du sköter din vardagsekonomi. Genom att skilja din vardagliga ekonomi från ditt sparande gör du dina sparpengar mer svåråtkomliga och minskar risken att du lånar pengar från dina sparkonto när du vill köpa något som du egentligen inte behöver. Genom att ha pengarna hos en annan bank så känns de inte lika tillgängliga och det är lättare att hålla sig disciplinerad.

Det kan vara en bra ide att göra en automatisk överföring varje månad från ditt vardagskonto till ditt sparkonto. På detta sätt kan du garantera att dina sparpengar växer.

Handla inte aktier hos en storbank

I det flesta fall är det bäst för småsparare att undvika att handla hos storbankerna. Detta då deras tjänst är mer inriktad mot investerare som köper och säljer aktier för lite större summor. Om man handlar för små summor är storbankerna ofta mycket dyrare än vad nätmäklarna är. Om man handlar för större summor är skillnaderna mindre.

Som småsparare är det mycket bättre att handla hos en nätmäklare.

Välj en nätmäklare med gratis aktiehandel

Det bästa valet för småsparare är en nätmäklare som erbjuder gratis handel för småsparare. Genom att handla hos en nätmäklare som erbjuder gratis handel så maximerar du dina chanser att tjäna pengar på din aktiehandel. Exempel på nätmäklare som erbjuder gratis handel för småsparare inkluderar Avanza och Nordnet. Båda är bra val men personligen föredrar jag Avanza som är lite lättare att använda och som erbjuder bättre kundservice.

Dina pengar och aktier är lika skyddade hos en nätmäklare som de är hos en vanlig storbank.

Courtagets betydelse

Jag har i denna artikel pratat mycket om hur viktigt det är att välja en billig mäklare om du köper och säljer små poster aktier. Jag vill avsluta med ett exempel som illustrerar detta. I detta exempel så antar vi att du månadssparar och köper aktier för 1000kr varje månad. Du kan välja mellan två olika mäklare. Den ena mäklare är en svensk storbank som tar 69 kr i minicourtage. Den andra är en nätmäklare som erbjuder gratis handel för småsparare.

  • Om du använder banken så betalar du 69 kr i courtage. Detta innebär att du kan spendera 931 kr på aktier.
  • Om du använder mäklaren så betalar du 0kr i courtage och kan köpa aktier för 1000kr

Dina aktier hos storbanken måste gå upp i värde hela 7.4% för att du skall ha 1000 kr igen. Det krävs med andra ord en 7.4% uppgång innan du ens kan börja tjäna pengar. Om du köpt aktier hos nätmäklaren så tjänar du pengar från dag 1.

Verkligheten är dock ännu värre än så. Du måste nämligen betala courtage när du säljer dina aktier också. Hos nätmäklaren är det gratis att sälja aktier för småsparare. Hos storbanken däremot måste du återigen betala 69 kr. Detta innebär att dina aktier måste vara värda 1069 kr för att du skall kunna gå jämt ut och få ut de 1000 kr du började med. Detta innebär att aktien måste gå upp med hela 14.8% för att du skall gå jämt upp på affären. Detta innebär att courtage avgifterna ofta äter upp hela första årets vinst om du väljer en storbank istället för en nätmäklare. Att gå miste om ett års intäkter kan innebära att man förlorar väldigt mycket pengar över tid om man tar ränta på ränta effekten i beaktande.

Om du är småsparare skall du alltid välja en nätmäklare med billig eller gratis handel.