Aktiefonder

Aktiefonder låter dig investera i aktier utan att behöva kunna något om aktier och utan att behöva köpa och sälja aktier själv. Det finns en rad olika typer av aktiefonder. Den kanske vanligaste typen är indexfonder. Dessa fonder väljer aktier med mål att värdet på deras fond skall följa index så nära som möjligt. Andra aktiefonder specialiserar sig på aktier inom en speciell marknad eller på aktier från ett visst geografiskt område. Om du t.ex. tror att den ryska marknaden kommer utvecklas bra under de kommande åren så kan du investera i en Rysslandsfond.

Aktiefondernas betydelse på den svenska marknaden har minskat allt eftersom internets utveckling har gjort det billigare och lättare för privatpersoner att investera direkt i aktier. Man kan numera bygga en diversifierad portfölj även om man inte har mycket pengar att investera. Tidigare var det bästa valet om man ville göra detta att köpa en indexfond eftersom man annars ofta fick betala för mycket i courtage och handelsavgifter.

Att flera svenskar numera väljer att investera direkt i aktier innebär dock inte att aktiefonder inte längre är ett populärt val. Aktiefonder förblir en populär sparform bland många svenskar och de förblir ett enkelt sätt att investera pengar på aktiemarknaden.

Fördelar med aktiefonder

Den största fördelen med att investera i aktiefonder är att det är ett mycket enkelt sätt att spara. Man kan skapa ett månadssparande och sedan inte tänka på sitt sparande tills man vill sälja sina fonder. Man behöver inte kunna något om aktier eller aktiemarknaden för att investera i fonder. Alla kan investera i fonder och dra nytta av uppgångar på aktiemarknaden.

Om man väljer en aktivt förvaltad fond så kan man välja en fond med en skicklig förvaltare som historiskt har gett bra avkastning till alla som investerat i fonden.

Fonder gör det även möjligt att investera i länder där det är mycket svårt att investera direkt. Detta inkluderar t.ex. afrikanska och sydamerikanska aktier.

Nackdelar med aktiefonder

Det finns flera nackdelar med att investera i aktiefonder istället för att investera direkt i aktier. Några av de viktigaste nackdelar är:

  • Man vet inte exakt vilka aktier man har investerat i. De flesta fonder erbjuder inte en live översikt över vilka aktier som ingår i fonden. Detta gör att man aldrig kan veta exakt vilken risk man utsätter sig för. Det innebär också att man inte kan sälja fonden för att undvika en förlust om man tror en viss aktie riskerar att gå ner i värde. Man vet bara vilken investeringsprofil man har.
  • Man är helt beroende av hur skicklig fondens förvaltare är. Om förvaltaren har ett dåligt år kan man förlora pengar även om börsen går upp. Man kan aldrig veta vilka fonder som kommer gå upp under det kommande året. Hur väl olika fonder har presterat tidigare år kan ge en indikation men att en fond har presterat bra tidigare år garanterar inte att den kommer göra det under nästa år.
  • Man måste betala en förvaltningsavgift. Om man köper in sig i en passiv indexfond är denna avgift ofta relativt låg men den är ändå onödig eftersom man lätt kan bygga samma aktieportfölj själv utan att betala några avgifter. Aktivt förvaltade fonder är svårare att kopiera men de kostar också mer att äga. Förvaltningsavgifter kan få stor påverkan på ditt totala sparkapital över tid. Om du betalar 1% om året under 10 år så kommer det efter 10 år inte ha kostat 10% utan betydligt mer. Detta beror på ränta på ränta effekten. Den 1% du tjänar genom att inte betala någon avgift år 1 är värd mycket mer än 1% år 10.

Bör man investera i aktiefonder?

Svaret på denna fråga beror helt på hur mycket tid och energi du är villig att lägga på ditt sparande. Om du har tid att bygga en direkt ägd aktieportfölj så rekommenderar jag att du gör det istället. Det är särskilt sant om du fundera på att köpa in dig i en indexfond. Om du köper aktier direkt så behöver du inte betala några årsavgifter eller andra avgifter. Detta spar dig pengar varje år. Om du sparar långsiktigt så kan du spara betydande summor pengar över hela sparperioden.

Ett undantag från detta kan vara om du funderar på att köpa in dig i en aktiefond som är aktivt förvaltad och som visar mycket bra resultat. I detta fall kan det vara värt att betala avgiften för att få tillgång till förvaltarens expertis. Det är dock viktigt att komma ihåg att en fonds historia inte garanterar att den kommer gå bra i framtiden.